Zbog straha ulagača novi rekord »švicarca« prema euru pa tako i prema kuni

Bez autora
Jul 12 2011

Euro je u utorak zabilježio novu rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, pritisnut bojaznima ulagača da će se dužnička kriza u eurozoni proširiti i na Italiju. Euro je tako u prijepodnevnoj trgovini na elektronskoj platformi EBS oslabio jedan posto prema franku, kliznuvši na 1,158 franaka. Bio je na gubitku i prema dolaru i prema japanskom jenu, spustivši se na najnižu razinu u četiri mjeseca. Prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke (HNB) švicarski franak je vrijedio 6,36 kuna što je novi rekordni iznos. Ulagači su u utorak rasprodavali euro i kupovali dolar, švicarski franak i jen, koje smatraju sigurnim utočištem za kapital, budući da sumnjaju da će eurozona uspjeti spriječiti širenje dužničkih problema iz Grčke, Irske i Portugala na Španjolsku i Italiju...

Zbog straha ulagača novi rekord »švicarca« prema euru pa tako i prema kuniEuro je u utorak zabilježio novu rekordno nisku razinu prema švicarskom franku, pritisnut bojaznima ulagača da će se dužnička kriza u eurozoni proširiti i na Italiju.

Euro je tako u prijepodnevnoj trgovini na elektronskoj platformi EBS oslabio jedan posto prema franku, kliznuvši na 1,158 franaka. Bio je na gubitku i prema dolaru i prema japanskom jenu, spustivši se na najnižu razinu u četiri mjeseca. Prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke (HNB) švicarski franak je vrijedio 6,36 kuna što je novi rekordni iznos.

Ulagači su u utorak rasprodavali euro i kupovali dolar, švicarski franak i jen, koje smatraju sigurnim utočištem za kapital, budući da sumnjaju da će eurozona uspjeti spriječiti širenje dužničkih problema iz Grčke, Irske i Portugala na Španjolsku i Italiju.

Glavni ekonomist SG Splitske banke Zdeslav Šantić kaže kako objava tečaja švicarski franak-kuna za srijedu ukazuje na daljnje jačanje švicarske valute u odnosu na kunu. Naime, tijekom prijepodnevnog trgovanja u utorak euro je vrijedio tek oko 1,15 franaka, što predstavlja i njegovu novu najnižu povijesnu vrijednost. Razlog slabljenja eura, a posljedično i kune, prema franku prvenstveno leži u daljnjoj eskalaciji zabrinutosti na financijskom tržištu stanjem javnih financija u perifernim članicama eurozone, kaže Šantić. Naime, čelnici Europske unije nisu uspjeli dogovoriti trajni način pomoći Grčkoj, a ovoga tjedna vidljivo je i povećanje zabrinutosti stanjem u Italiji.

Kretanje švicarskog franka trenutno ovisi prvenstveno o političkim odlukama, stoga su kratkoročne procjene poprilično nezahvalne, napominje Šantić. Ipak, dodaje, većina procjena relevantnih institucija do kraja godine očekuje povratak tečaja euro-franak na razine od oko 1,30 čime bi se tečaj franak-kuna mogao vratiti na razine od oko 5,75 kuna za franak. Dostizanje fundamentalno opravdanijih razina tečaja euro-franak (od oko 1,45 franaka za euro) očekuje se u srednjoročnom razdoblju.

Makroekonomski analitičar Erste banke Alen Kovač da je nakon usvajanja novog programa štednje u Grčkoj, došlo do određene stabilizacije i oporavka vrijednosti eura u odnosu na švicarski franak. Međutim posljednjih dana došlo je do novog vala zabrinutosti oko širenja dužničke krize na druge zemlje eurozone, gdje su se pod posebnim povećalom našle Italija i Španjolska, a što je potaknulo novi val jačanja švicarskog franka prema euru, a posredno i prema kuni. U narednom periodu i nadalje, Kovač vidi visoku razinu volatilnost na tržištima i moguće kretanje u oba smjera. Glavni pokretač biti će događanja u eurozoni, a što će ovisiti u kojoj će mjeri pojedine zemlje uvjeriti investitore u kredibilitet fiskalne konsolidacije i održivosti javnog duga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik